Rouw

Wat is ‘Rouw’?

Je komt in een rouwproces als je iets verliest. Een dierbare, een huis, je baan, je gezondheid.
Iets wat er was is er niet meer. De pijn ervan is rauw. Rouw en verlies en de pijn daarvan laten zich niet op zij zetten.

Hoe rouw jij?

Hoe overleef je je verlies? Hoe ga je het doen zonder de ander?
Je wordt geconfronteerd met gevoelens, die onbekend voor je waren en nu nemen ze je in beslag.
Is dit normaal? Hoort dit zo te gaan? Vragen die misschien door je heen gaan.
Je bent uit je lood geslagen. Op alle fronten uit balans: je lichaam, je denken, je emoties. De verbinding met het leven, met jezelf, lijkt met je dierbare mee te zijn gegaan.

We rouwen omdat we lief hebben gehad en omdat we liefde voelen

Lief hebben zonder de nabijheid van de ander, zonder fysieke aanraking en zien van onze geliefden is een zware taak om aan te gaan. Rouwarbeid noem ik het. Je doet het voor het eerst of misschien wel voor de 2e of 6e keer. Je beland iedere keer in een fase van rouw waar je jezelf door heen mag leven.
Het tempo en hoe je dit doet mag jij zelf bepalen.
Rouwen is soms stil zitten en mega hard werken diep in je. Of huilen totdat je kussensloop en kussen er drijfnat van worden. Hoe je het ook doet het is Mega hard werken.

Is mijn verlies meer of minder dan een ander?

Hoe je ook rouwt en je verlies voelt, rouw is een uniek proces van jou. Met niets en niemand te vergelijken. Er is niet zoiets als mijn verlies is groter dan de jouwe. Ieder verlies doet ertoe. Ieder verlies zegt iets over jou Liefde voor iemand.

Verdriet kunnen toelaten

Soms kun je vast komen te zitten in je rouw en gevoel. Een gevoel van wel naar voren willen gaan maar iets voelt loodzwaar aan van binnen in houd je op een en dezelfde plek.
Dit zware gevoel zorgt voor jou dat je weinig licht en blijdschap meer kunt ervaren in je leven. Voor jou tijd om te voelen, te ervaren en te durven kijken naar dit loodzware gevoel. Uitgestelde rouw heet dit.

Gaat het over?

Nee, het verlies gaat niet over. Het blijft en zal onderdeel van je leven zijn. De heftigheid wordt minder je leer je verlies anders vast te houden.

Verlies geeft verlies in andere vormen

Als je een dierbare hebt verloren kan dit op andere fronten ook verlies geven. Bijvoorbeeld: je kunt geen herinneringen meer ophalen met je dierbare. Dit kun je ervaren als een verlies. Je deelt niet meer samen dingen, die je gewend was samen te doen. Deze verliezen maken onderdeel uit van jouw rouwproces.

Rouw en verlies vraagt om Liefde vanuit het hart

Je rouw proces kan goed gaan. Je voelt je gehoord doordat je omgeving er voor je is. Voldoende mensen in jouw omgeving die je opvangen en waar je terecht kan met je verhaal.
Dit is niet voor iedereen. Je kunt je verlaten en eenzaam voelen in je rouw. Somber en te neergeslagen. Je bent de verbinding met jezelf kwijt geraakt.
Dan is het goed voor je als je je gevoelens kunt delen. Als je kunt praten en dat er iemand is die het begrijpt en luistert.
Het maakt niet uit of je verlies kort of lang geleden is. Een verlies blijft altijd een verlies.

Heb jij behoefte om te praten over jouw verlies en rouw?
Dan kun je bellen, of via contact formulier.